| HŽ 1142 - Općenito | |
|
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Tehnika
Broj postova : 754 Join date : 09.10.2011 Lokacija : Zagreb
| Naslov: općenito uto ruj 10, 2013 3:45 pm | |
| Jučer sam vidio kako tiristorka vuče dva putnička vagona četveroosovca a na kraju jembach valjda da pogura. Išli su sa glavnog prema Jastrebarskom. | |
|
| |
JT Kirk Admin
Broj postova : 1212 Join date : 07.10.2011 Lokacija : Plavi Kvarnerić
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito uto ruj 10, 2013 6:20 pm | |
| - Tehnika je napisao/la:
- Jučer sam vidio kako tiristorka vuče dva putnička vagona četveroosovca a na kraju jembach valjda da pogura. Išli su sa glavnog prema Jastrebarskom.
Znači sa potiskivalicom pa to je još jača verzija po ravnome. LP | |
|
| |
Karavela006
Broj postova : 193 Join date : 27.11.2011 Age : 54 Lokacija : Zagreb/Knin
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito sri ruj 11, 2013 7:50 am | |
- Jučer sam vidio kako tiristorka vuče dva putnička vagona četveroosovca a na kraju jembach valjda da pogura. Išli su sa glavnog prema Jastrebarskom.
Infrastrukturna posla..... Ne dozvoljavaju da se vlakom otpreme tri lokomotive na čelu nego zaprega+vozna+potiskivalica.Ako idu strojni onda može i više a ako su u vlaku onda samo tri i to takvim rasporedom. | |
|
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito sri ruj 11, 2013 8:22 am | |
| - Karavela006 je napisao/la:
- Tehnika je napisao/la:
Infrastrukturna posla..... Ne dozvoljavaju da se vlakom otpreme tri lokomotive na čelu nego zaprega+vozna+potiskivalica.Ako idu strojni onda može i više a ako su u vlaku onda samo tri i to takvim rasporedom. Ovo su bile dvije jedna naprijed a druga na štoku. Jembach je vjerojatno išao do mjesta za manevru ali nije dozvoljeno na putničkom vlaku vući manevarku jer im brzine nisu jednake pa je taj vlak sigurno imao gadno kašnjenje. Zna se kako se otpremaju lokomotive a to je zaprega pa vučna lokomotiva pa je prema tome manevarka trebala ići naprijed kao zaprega jer jer je sa manjom maksimalnom brzinom a ne otraga kao potiskivalica. | |
|
| |
Karavela006
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito čet ruj 12, 2013 7:43 am | |
- Karavela006 je napisao/la:
- Tehnika je napisao/la:
Infrastrukturna posla..... Ne dozvoljavaju da se vlakom otpreme tri lokomotive na čelu nego zaprega+vozna+potiskivalica.Ako idu strojni onda može i više a ako su u vlaku onda samo tri i to takvim rasporedom. Ovo su bile dvije jedna naprijed a druga na štoku. Jembach je vjerojatno išao do mjesta za manevru ali nije dozvoljeno na putničkom vlaku vući manevarku jer im brzine nisu jednake pa je taj vlak sigurno imao gadno kašnjenje. Zna se kako se otpremaju lokomotive a to je zaprega pa vučna lokomotiva pa je prema tome manevarka trebala ići naprijed kao zaprega jer jer je sa manjom maksimalnom brzinom a ne otraga kao potiskivalica. Tehnika....ne pričati bez veze.Manevarka kao i bilo koja druga lok može biti uvrštena u bilo koji vlak kao radna ili neradna lok.Mjesto uvrštavanja nije važno za brzinu.Brzina vlaka je limitirana najvećom dopuštenom brzinom bilo kojeg vozila uvrštenog u vlak.Da napomenem.....bilo koja lokomotiva može biti uvrštena na kraj vlaka.V/max 80.Čak kao neradna van službe.Skraćeno VS. | |
|
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito čet ruj 12, 2013 4:25 pm | |
| - Karavela006 je napisao/la:
Tehnika....ne pričati bez veze.Manevarka kao i bilo koja druga lok može biti uvrštena u bilo koji vlak kao radna ili neradna lok.Mjesto uvrštavanja nije važno za brzinu.Brzina vlaka je limitirana najvećom dopuštenom brzinom bilo kojeg vozila uvrštenog u vlak.Da napomenem.....bilo koja lokomotiva može biti uvrštena na kraj vlaka.V/max 80.Čak kao neradna van službe.Skraćeno VS. Koliko je meni poznato neradna lokomotiva se uvršćuje odmah iza lokomotive a ne na kraju vlaka. neradna lokomotiva mora imati ugašen motor i mjenjač postavljen u neutral da bi mogla voziti 80 km/h (Jembach) inače smije voziti maksimalno 60 km/h. Ovaj je Jembach imao upaljen motor i posadu od dvoje ljudi. Drugo, neradne manevarske lokomotive kao i putnički i teretni vagoni uvijek se šalju teretnim vlakom jer putnički voze brže od njihovih maksimalnih brzina. Putnički neradni vagoni se prevoze se teretnim vlakom bez obzira što im maksimalna brzina odgovara brzini putničkog vlaka. Mjesto uvrštenja je važno za brzinu jer se može dogoditi da strojovođa zaboravi da vozi neradnu lokomotivu i počne voziti brzinom koju mu određuje vozni red a tu je i drugi razlog a to je kočnica. Lokomotive imaju različite mase i sile kočenja. Jembach napr. nema rapid kočnicu već samo teretnu kočnicu pa kod kočenja naliječe na putničke vagone dok kod elektre i vagona ona funkcionira. tek toliko da te podsjetim. | |
|
| |
Karavela006
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito čet ruj 12, 2013 7:58 pm | |
- Karavela006 je napisao/la:
Tehnika....ne pričati bez veze.Manevarka kao i bilo koja druga lok može biti uvrštena u bilo koji vlak kao radna ili neradna lok.Mjesto uvrštavanja nije važno za brzinu.Brzina vlaka je limitirana najvećom dopuštenom brzinom bilo kojeg vozila uvrštenog u vlak.Da napomenem.....bilo koja lokomotiva može biti uvrštena na kraj vlaka.V/max 80.Čak kao neradna van službe.Skraćeno VS. Koliko je meni poznato neradna lokomotiva se uvršćuje odmah iza lokomotive a ne na kraju vlaka. neradna lokomotiva mora imati ugašen motor i mjenjač postavljen u neutral da bi mogla voziti 80 km/h (Jembach) inače smije voziti maksimalno 60 km/h. Ovaj je Jembach imao upaljen motor i posadu od dvoje ljudi. Drugo, neradne manevarske lokomotive kao i putnički i teretni vagoni uvijek se šalju teretnim vlakom jer putnički voze brže od njihovih maksimalnih brzina. Putnički neradni vagoni se prevoze se teretnim vlakom bez obzira što im maksimalna brzina odgovara brzini putničkog vlaka. Mjesto uvrštenja je važno za brzinu jer se može dogoditi da strojovođa zaboravi da vozi neradnu lokomotivu i počne voziti brzinom koju mu određuje vozni red a tu je i drugi razlog a to je kočnica. Lokomotive imaju različite mase i sile kočenja. Jembach napr. nema rapid kočnicu već samo teretnu kočnicu pa kod kočenja naliječe na putničke vagone dok kod elektre i vagona ona funkcionira. tek toliko da te podsjetim. Neradna lokomotiva ne sudjeluje u vuči vlaka. Lokomotive se šalju pogodnim vlakom a pogotovo sad kad cargova loksa ne smije biti uvrštena u putnički vlak a i obratno. Mjesto uvrštenja NIJE BITNO za brzinu vlaka. Strojovođa NIJE ONAJ KOJI ZABORAVLJA uvjete prijevoza,nego onaj KOJI SE DRŽI PROPISANIH UVJETA RADA. Koji će k...c jembachu rapid kočnica kad se zna njena maksimalna brzina,a tebe doktore da podsjetim da rapid kočnica radi tek izna 55 km/h i to samo na elektrama. Nalijetanje na vagone.....ovo nije vrijedno komentara. Hvala što si me podsjetio....ali bolje po tebe da nisi. | |
|
| |
marijana341 Admin
Broj postova : 1224 Join date : 07.10.2011 Lokacija : Rijeka
| |
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito pet ruj 13, 2013 6:44 am | |
| | |
|
| |
marijana341 Admin
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito pet ruj 13, 2013 1:32 pm | |
| Zapravo sam ja ciljao na to kako je ovo tema o fotografijama određene serije lokomotivá a ne tema za raspravu o svemu i svačemu! | |
|
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito pet ruj 13, 2013 3:54 pm | |
| - marijana341 je napisao/la:
- Zapravo sam ja ciljao na to kako je ovo tema o fotografijama određene serije lokomotivá a ne tema za raspravu o svemu i svačemu!
Najpametnije ti je da otvoriš novu temu i raspravu prebaciš u nju a slike ostaviš u ovoj temi. | |
|
| |
marijana341 Admin
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito pet ruj 13, 2013 5:49 pm | |
| Morat ću videt sa gazdom što ćemo al' svakako ćemo to morat (na neki način) odjeliti od fotografija. | |
|
| |
JT Kirk Admin
Broj postova : 1212 Join date : 07.10.2011 Lokacija : Plavi Kvarnerić
| Naslov: HŽ 1142 - Općenito pet ruj 13, 2013 6:32 pm | |
| Ovdje možete pisati o podacima i karakteristikama, i sve što en spada u fotografiju ! | |
|
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito sub ruj 14, 2013 8:26 am | |
| Mogli bi povesti zanimljivu raspravu ali čekam da se Karavela javi (ništa osobno) | |
|
| |
Karavela006
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito sub ruj 14, 2013 12:57 pm | |
- Mogli bi povesti zanimljivu raspravu ali čekam da se Karavela javi (ništa osobno)
Gadno si fulao Grunfe s razmještajem lokomotiva....fakat mi se neda objašnjavati. | |
|
| |
Tehnika
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito ned ruj 15, 2013 8:33 am | |
| To je bar lako, navedeš Pravilnik i članak. Zanimljivo u zadnjem Zakonu o sigurnosti željezničkog prometa ne piše ništa a u Pravilniku piše u članku 102 alineja 6 da se kod uvrštavanja lokomotiva sa različitim brzinama prva je sa većom maksimalnom brzinom. Prema tome ja nisam bio u pravu bez obzira što to meni nije logično a nekada je bilo jer protuklizni uređaji nisu bili osjetljivi kao današnji a kod lokomotva iste snage a manje maksimalne brzine vučne sile kod iste struje su veće tako da lakše dolazi do klizanja što strojovođa je morao čuti da bi poduzeo mjere za zaustavljanje klizanja. Za mene je normalno da prva bude sa manjom maksimalnom brzinom a druga sa većom zato da strojovođa ne prekorači maksimalnu brzinu lokomotive sa manjim brzinom što postaje suvišno ako se pročita članak 107. Ali u članku 107 piše da se u vlak ne smiju uvrštavati lokomotive ako je njihova maksimalna brzina manja od maksimalne brzine vlaka na pruzi. Prema tome Jenbach nije nikako mogao biti uvršten u putnički vlak iz dva faktora: 1. maksimalna brzina je manja od dozvoljene brzine za taj vlak po voznom redu, 2. Jenbach ima teretnu kočnicu pa se ne smije uvrštavati u putničke vlakove zbog različite vrste kočnica. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: HŽ 1142 - Općenito | |
| |
|
| |
| HŽ 1142 - Općenito | |
|